divendres, 4 de maig del 2018

22. PERSONATGES

Quan parlem de personatges, no ens solem referir a gent de poca categoria moral, social, econòmica o gent poc coneguda. Ans tot al contrari. En aquest cas però, ens ocuparem d’uns personatges peculiars, a voltes estrafets, sovint allunyats del comú, que solament un reduït col·lectiu de persones hem conegut; concretament, parlem de Sora i dels anys 1955 a 1965, època que jo recordo amb certa precisió i en què aquesta gent eren ja vells.

En Lluís Sanjaume, que tots coneixíem pel nom de Tomàs, malgrat que no se li podia engegar directament, doncs l’home no acceptava de bon grat aquest sobrenom.
En Josep Torrentó, de La Talaia; poca gent ha conegut el seu cognom, doncs era senzillament, en Pep Talaia o en Talaia. També el seu germà Llorenç, tingué un comportament i unes maneres ben personals.
En Jep Bonica; no en sé el cognom, però tothom es referia a aquest home, amb Jep Bonica; el nom, més el nom de la casa on habitava.
En Jep de Can Creuet; el campaner de Sora.
La Treseta de Rocafiguera; una criada vinguda de la masia Els Villarons de Sovelles, que un cop integrada als masovers de Rocafiguera, va anar prenent una autoritat gairebé de mestressa de la casa, sobretot a partir de la mort de la dona d’aquesta casa.
En Josep Tort Colldelram, el cisteller de Sora.
Hi hagué encara unes persones que sobresortien, pel seu caràcter i maneres de fer i desfer. El vell Mata, en Savoia, En Cisquet, en Mil homes, en Jepet de Can Flequer... . Tots eren gent que per un motiu o altre, sobresortien del comú i lluïen els seus defectes i les seves virtuts, sense cap pudor, vergonya o dissimulació. Un coix, l’altre geperut, altres adscrits a la “marrinxa” setmanal, mostraven la seva personalitat amb tota naturalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada